Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Το νέο μισθολόγιο του Δημοσίου στο 2ο πακέτο προαπαιτούμενων – Ποιες οι αλλαγές – Ποια τα 12+1 σημεία της νέας λίστας

«Κλείδωσαν» 12+1 μνημονιακές δράσεις του δεύτερου πακέτου προαπαιτουμένων μέτρων, που θα έρθει τις επόμενες μέρες στη Βουλή για να
ψηφιστεί μέχρι τις 15 Δεκεμβρίου,

Η εφαρμογή του δεύτερου πακέτου από τις ελληνικές αρχές πρέπει να να ολοκληρωθεί έως τα μέσα Δεκεμβρίου για να ξεκινήσει η πρώτη αξιολόγηση του προγράμματος και δοθεί το «πράσινο» φως για την εκταμίευση της υποδόσης του 1 δισ. ευρώ.

Εκτός της νέας λίστας είναι προς το παρόν οι μεγάλες και επώδυνες αλλαγές σε ασφαλιστικό και φορολογία.

Εντός, παραμένει η υιοθέτηση του νόμου για το νέο ενιαίο μισθολόγιο στον δημόσιο τομέα, που θα πρέπει να εφαρμοστεί από 1ης Ιανουαρίου 2016.

Οι αλλαγές


Οι αλλαγές για τη διαμόρφωση του νέου μισθολογίου στο Δημόσιο, το οποίο θα αποσυνδεθεί από το βαθμολόγιο, επιφέροντας σαρωτικές αλλαγές στις μισθολογικές απολαβές των δημοσίων υπαλλήλων, βρίσκονται στην τελική ευθεία.

Το ν/σ θα κατατεθεί εντός του Δεκεμβρίου, προκειμένου να εφαρμοστεί από τις αρχές του 2016 και το βασικό σενάριο που επεξεργάζονται τα κλιμάκια του υπουργείου Οικονομικών σε συνεργασία με το υπουργείο Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης περιλαμβάνει:

1. Αποσύνδεση των αυξήσεων από το βαθμολόγιο

Οι μισθολογικές αυξήσεις έχει αποφασιστεί να “ξεπαγώσουν” και θα αποδίδονται με βάση τα χρόνια προϋπηρεσίας και όχι με βάση τον βαθμό που καταλαμβάνει ένας υπάλληλος.

Η βαθμολογική εξέλιξη των δημοσίων υπαλλήλων που αναμένεται να ξεκινήσει τους επόμενους μήνες θα αφορά μόνο τη δυνατότητα που θα έχουν οι εργαζόμενοι να καταλάβουν θέσεις ευθύνης.

Για τον λόγο αυτόν, το υπουργείο Εσωτερικών προετοιμάζει το νέο βαθμολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων που θα εφαρμοστεί εντός του 2016, με την αξιοποίηση μεταβατικών διατάξεων.

2. Αλλαγή κλιμάκων ανά διετία και τριετία

Για τις κατηγορίες υπαλλήλων ΥΕ και ΔΕ το νέο μισθολόγιο θα προβλέπει 13 μισθολογικά κλιμάκια τα οποία θα αποδίδουν ωριμάνσεις στους βασικούς μισθούς ανά τριετία.

Αντίστοιχα, για τους υπαλλήλους ΠΕ και ΤΕ το νέο μισθολόγιο θα προβλέπει 19 μισθολογικά κλιμάκια, που θα αποδίδουν αυξήσεις ανά διετία.

Με τη διαφορά ωρίμανσης των μισθών επιτυγχάνεται το “άνοιγμα της ψαλίδας” μεταξύ προσοντούχων και εργαζομένων με χαμηλότερα προσόντα, που που έχουν ζητήσει οι δανειστές.

3. Διατηρείται στη μείωση του μισθού η προσωπική διαφορά

Βασικός πυλώνας θα είναι η διατήρηση της προσωπικής διαφοράς στην περίπτωση που με το νέο μισθολόγιο υπάρχει ονομαστική μείωση του βασικού μισθού.

Ο υπάλληλος θα διατηρεί στις αποδοχές του το πλεονάζον ποσό ως προσωπική διαφορά.

4. Αύξηση 50 έως 100 Ευρώ στο επίδομα θέσης

Στη λογική του “ανοίγματος της ψαλίδας” μεταξύ προσοντούχων και μη προσοντούχων υπαλλήλων, που έχουν ζητήσει τα τεχνικά κλιμάκια των εταίρων, συζητείται και η αύξηση κατά 50 – 100 Ευρώ των επιδομάτων θέσης ευθύνης, που λαμβάνουν οι Προϊστάμενοι.

Στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων υπάρχει και το σενάριο να υπολογίζεται το επίδομα θέσης ευθύνης ως ποσοστό επί του βασικού μισθού, που λαμβάνουν οι υπάλληλοι, οι οποίοι καταλαμβάνουν τις θέσεις.

5. Παραμένουν τα τέσσερα επιδόματα

Τα 4 επιδόματα που αποδίδονται στους δημοσίους υπαλλήλους (οικογενειακή παροχή, επίδομα απομακρυσμένων και παραμεθόριων περιοχών, ανθυγιεινής εργασίας και επίδομα θέσης ευθύνης) παραμένουν ως έχουν.

Επίσης, στόχος της Κυβέρνησης είναι να διατηρήσει τους ίδιους εισαγωγικούς μισθούς που ισχύουν σήμερα, πάνω στους οποίους θα “χτιστεί” το νέο μισθολόγιο.

Με το “πάγωμα” των μισθολογικών και βαθμολογικών εξελίξεων των υπαλλήλων την τελευταία τετραετία, η Κυβέρνηση σχεδιάζει το “ξεπάγωμα” των μισθολογικών ωριμάνσεων οι οποίες όμως αποδεσμεύονται από τη βαθμολογική εξέλιξη των υπαλλήλων.

Με αυτόν τον τρόπο, επιδιώκει από τη μία πλευρά να δοθούν έστω μικρές αυξήσεις, κυρίως σε όσους έχουν λίγα χρόνια προϋπηρεσίας, οι οποίες θα κυμαίνονται από 23 – 40 Ευρώ ανά μισθολογικό κλιμάκιο μετά από 4 χρόνια περικοπών στους μισθούς του Δημοσίου, αλλά και “παγώματος” στη βαθμολογική εξέλιξη των εργαζομένων. Από την άλλη, επιδιώκει να ξεκινήσει τη διαδικασία βαθμολογικής εξέλιξης στο Δημόσιο, η οποία όμως δεν θα επηρεάσει το μισθολογικό κόστος.

Το πως θα διαμορφωθεί το μισθολόγιο του 2016 στο Δημόσιο περιγράφει και ο προϋπολογισμός που κατατέθηκε στη Βουλή.

Τα υπόλοιπα μνημονιακά μέτρα



    Η διαμόρφωση του σχεδίου για τη νέα ανεξάρτητη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων.
    Μέτρα για τη συλλογή εσόδων μέσω της αντιμετώπισης: του λαθρεμπορίου στα καύσιμα και των τριγωνικών συναλλαγών στον ΦΠΑ.
    Η έκδοση υπουργικής απόφασης για την εφαρμογή του clawback στα νοσοκομεία και άλλης υπουργικής απόφασης για την προς τα κάτω αναθεώρηση των τιμών των ιδιωτικών διαγνωστικών κέντρων, ώστε να ευθυγραμμιστούν οι δαπάνες στα επίπεδα του clawback.
    Η λειτουργία επιτροπής που θα αξιολογήσει και θα εγκρίνει διορισμούς μελών διοικητικού συμβουλίου και προέδρων στις τράπεζες.
    Η έκδοση της απαραίτητης δευτερογενούς νομοθεσίας για το πτωχευτικό δίκαιο των νοικοκυριών.
    Ποιοι θα αγοράζουν τα «κόκκινα» δάνεια που αφορούν την πρώτη κατοικία και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.
    Η υιοθέτηση 10 επιπλέον συστάσεων του ΟΟΣΑ, στο πλαίσιο της δεύτερης εργαλειοθήκης, και για τις αγορές των ποτών και των καυσίμων.
    Η έκδοση υπουργικής απόφασης με την οποία θα επανασυσταθεί η διυπουργική επιτροπή για τα κλειστά επαγγέλματα.
    Παρεμβάσεις για τα έργα που συγχρηματοδοτούνται από τα κοινοτικά διαρθρωτικά ταμεία, όπως έργα  αυτοκινητοδρόμων,  μετρό και  διαχείρισης αποβλήτων.
    Ο χωροταξικός σχεδιασμός και ο δασικός νόμος.
    Η λήψη μη αναστρέψιμων μέτρων  για την ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ, εκτός αν παρουσιαστεί κάποιο εναλλακτικό σχέδιο.
    Ο ορισμός μιας ανεξάρτητης Ομάδας Δράσης που θα εντοπίσει τις επιλογές και θα προετοιμάσει τις προτάσεις για τη λειτουργία του νέου Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων.



πηγή: aftodioikisi.gr, skaythess.gr
.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια