Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Norman Atlantic: Το σύστημα πυρασφάλειας έβγαζε καπνό αντί νερό


Νέα στοιχεία για τα όσα έγιναν τα ξημερώματα της 29ης Δεκεμβρίου 2014 στο πλοίο Norman Atlantic όταν ξέσπασε φωτιά ανοιχτά της
Αλβανίας φέρνει στο φως η "απομαγνητοφώνηση" των όσων έχουν καταγραφεί στα μαύρα κουτιά του πλοίου.


Συνταρακτικές είναι οι νέες αποκαλύψεις της εφημερίδας Ιλ Φάττο Κουοτιντιάνο, που φέρνει στο φως συνομιλίες που περιέχονται στο μαύρο κουτί του Norman Atlantic και στις οποίες μέλος του πληρώματος λέει ότι το σύστημα πυρασφάλειας είναι γεμάτο καπνό.

Πρόκειται - εξηγεί η εφημερίδα - για το Drencher, το μόνιμο σύστημα πυρασφάλειας. Στις 4:33 τα ξημερώματα της 29ης Δεκεμβρίου 2014, ενώ στο πλοίο έχει ξεσπάσει φωτιά, ο κυβερνήτης, Αρτζίλιο Τζακομάτσι, ρωτά τους συνεργάτες του αν το σύστημα πυρασφάλειας έχει ενεργοποιηθεί και λαμβάνει θετική απάντηση. Επτά λεπτά αργότερα, όμως, στις 4:40, όταν από την κεντρική αίθουσα ελέγχου τίθεται και πάλι η σχετική ερώτηση, δίδεται η εξής απάντηση: «Είναι γεμάτο καπνό».

Πέντε λεπτά αργότερα, δίνεται ακόμη πληρέστερη εξήγηση: «Από τον σωλήνα της πυρασφάλειας, αντί για νερό, βγαίνει καπνός». Το στοιχείο αυτό είχε ήδη επισημανθεί και από πολλούς επιβάτες, κατά τις καταθέσεις τους στις δικαστικές αρχές. Σύμφωνα με την Ιλ Φάττο Κουοτιντιάνο, στις συνομιλίες που περιέχονται στο μαύρο κουτί αναφέρεται ότι οι επιβάτες ήταν συνολικά 411, ενώ στην συνέχεια διαπιστώθηκε ότι οι επιβαίνοντες, μαζί με το πλήρωμα, ξεπερνούσαν τους 500.


Παράλληλα, η εφημερίδα αναφέρει ότι ο κυβερνήτης σήμανε συναγερμό SOS στα ιταλικά, και όχι στα αγγλικά, ενώ το πλοίο βρισκόταν πολύ κοντά στις αλβανικές ακτές και προσθέτει ότι η επιλογή αυτή μπορεί να συνδέεται με την προσπάθεια να περιορισθεί το κόστος των ρυμουλκών.

Υπενθυμίζεται ότι η έρευνα της εισαγγελίας του Μπάρι παρατάθηκε πρόσφατα για ένα εξάμηνο, ώστε να μπορέσουν οι εισαγγελείς, και με την ακρόαση όλου του περιεχομένου του μαύρου κουτιού, να αποδώσουν αναλυτικά ευθύνες για την ναυτική αυτή τραγωδία, με απολογισμό 11 νεκρών και 18 αγνοουμένων.

ΑΠΕ - ΜΠΕ
.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια