Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Η ιστορία ενός Κέντρου Πρώτης Υποδοχής - Αυτοκαταστροφικές τάσεις της Ελληνικής Πολιτείας, Κείμενο αστυνομικού

Αναδημοσίευθση επιστολής αστυνομικού που και επιχειρηματολογεί και προβληματίζει.

ΚΕ.Π.Υ.  Φυλακίου Έβρου
    Πριν από 2,5 περίπου χρόνια ήρθε εντολή σε αστυνομικούς , με
γνώσεις πάνω σε αλλοδαπούς, να αποσπαστούν στο Κέντρο Πρώτης Υποδοχής Φυλακίου. Μια νεοσυσταθείσα υπηρεσία που παρά την ιδιότητα της ως πολιτική υπηρεσία περιελάμβανε κλιμάκια από διάφορες οργανώσεις ΜΚΟ αλλά και ένα κλιμάκιο αστυνομικών. Στην αρχή υπήρχε ένα μπέρδεμα όσο αφορά το νομικό καθεστώς αλλά και τον ρόλο που θα παίξε μέσα σε αυτό το Κέντρο το κάθε κλιμάκιο ξεχωριστά.

     Υπήρχαν αντιδράσεις όσο αφορά για το ποιος τελικά χειρίζεται τους παράνομους μετανάστες και με ποιες διαδικασίες  θα γίνεται αυτό. Έως τότε το πρόβλημα ήταν καθαρά αστυνομικό και το χειριζόταν η  Δ/Α . Σε πρώτη φάση φαίνετε ότι ακόμα και αυτό δεν άρεσε σε κάποιους οι οποίοι προσπαθούσαν , τότε, να βάλουν ¨τρικλοποδιές ¨ στην λειτουργία του Κέντρου. Μετά από πολλές κόντρες τελικά το Κέντρο Πρώτης Υποδοχής Φυλακίου ξεκίνησε κανονικά βρίσκοντας τον ρυθμό που είχε σχεδιαστεί  να έχει και λειτουργούσε άψογα. Και εξηγώ το πώς.

      Όσοι παράνομοι μετανάστες συλλαμβάνονται στην ευρύτερη περιοχή μετά από λίγο μεταφέρονταν στους χώρους του ΚΕΠΥ όπου ξεκινούσαν οι διαδικασίες και οι οποίες περιελάμβαναν
1. Την νομική του ενημέρωση από κλιμάκιο της ύπατης αρμοστείας του ΟΗΕ
2. Την καταγραφή των προσωπικών τους στοιχείων , την ταυτοποίηση της ιθαγένειας τους και την λήψη των αποτυπωμάτων τους από εξειδικευμένους αστυνομικούς.
3. Τον ιατρικό, ψυχιατρικό και ψυχολογικό τους έλεγχο από Ιατρικό κλιμάκιο καθώς και τον διαχωρισμό ευάλωτων ομάδων , ασυνόδευτων ανηλίκων και οικογενειών.
4. Την παροχή ειδών πρώτης ανάγκης  στο τέλος της ημέρας και την είσοδο τους σε χώρους διαβίωσης όπου έμεναν σε θαλάμους των 10 ατόμων με  άψογες συνθήκες  υγιεινής,  με χώρους ψυχαγωγίας , λατρείας και επικοινωνίας.
5. Η παραμονή τους μέσα στο Κέντρο διαρκούσε από 5 έως 15 μέρες το πολύ και στην συνέχεια αφού ετοιμάζονταν τα χαρτιά τους και γνωρίζαμε σε μεγάλο ποσοστό με ποιους είχαμε να κάνουμε , ακλουθούσαν οι νόμιμες διαδικασίες που προβλέπονται για έκαστη εθνικότητα και περίπτωση.

      Μέσα σε λίγους μήνες όσοι φορείς  και αντιπροσωπίες Ευρωπαϊκών χωρών που επισκέπτονταν το ΚΕΠΥ είχαν μόνο καλά λόγια να πουν και εξήραν τον ανθρώπινο  και νομικά ορθό τρόπο διαχείρισης των παρανόμως εισερχομένων μεταναστών, επιτέλους, από την Ελληνική Πολιτεία. Πολλοί από αυτούς μάλιστα εκδήλωσαν και το ενδιαφέρον στο να προσφέρουν ακόμα και οικονομική ενίσχυση από τις Χώρες τους προκειμένου να λειτουργήσει και να αναπτυχτεί η νέα αυτή υπηρεσία.

     Και εδώ δυστυχώς ερχόμαστε στη Ελληνική πραγματικότητα. Μετά λοιπόν από 2,5 χρόνια το ΚΕΠΥ κινδυνεύει από το να υπολειτουργήσει μέχρι και να κλείσει. Αντί να το ενισχύσει η Ελληνική Πολιτεία το Κέντρο ΔΕΝ έχει πλέον Ιατρικό Κλιμάκιο , έχει ελλείψεις σε διερμηνείς αλλά και λόγο πολλών άγονων διαγωνισμών και αφόρητης γραφειοκρατίας ο αριθμός παράνομων μεταναστών που μπορεί να εξυπηρετήσει είναι  κατά πολύ μικρότερος.

      Ένα από τα πιο επιτυχημένα εγχειρήματα του Ελληνικού Κράτους,  το οποίο ξεκίνησε και λειτούργησε σε μεγάλο βαθμό αρχικά και μέχρι να στηθεί, με το φιλότιμο  τόσο των πολιτικών όσο και των αστυνομικών υπαλλήλων, κινδυνεύει να καταστραφεί.

Και αναρωτιέμαι αν τελικά όλο αυτό είναι μεθοδευμένο από κάποιους και για ποιους λόγους . Η Ιστορία τελικά θα δείξει γιατί κανείς δεν μπορεί να κρύψει τίποτα, μιας και στο μέλλον, από το τι θα γίνει τελικά, θα φανούν πολλά.

      Αναρωτιέμαι λοιπόν αν οι Υπουργοί αλλά και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός είναι ενήμεροι  αυτής της κατάστασης ή ακούνε μόνο κάποιους εντεταλμένους με κρυφά συμφέροντα.

      Ακόμα και τώρα δεν είναι αργά για να αναστραφεί αυτή η κατάσταση και να ενισχυθούν τόσο το ΚΕΠΥ Φυλακίου όσο και το ΚΕΠΥ Λέσβου αλλά και να δημιουργηθούν ακόμα περισσότερα με Έλληνες εργαζομένους και ειδικευμένους αστυνομικούς της ΕΛ.ΑΣ. που υπάρχουν.
Γιατί θα πρέπει να έρθουν οι ξένοι και η FRONTEX ξοδεύοντας τόσα χρήματα; Τελικά μήπως αυτός είναι ο τελικός στόχος ;"


 .

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια