Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Στο στόχαστρο της δικαιοσύνης ο Ισ. Ντογιάκος για την εκλογή του στην Εισαγγελία

Συγκλονιστικές εξελίξεις στον χώρο της Δικαιοσύνης. Η Πρόεδρος του Αρείου Πάγου κυρία Βασιλική Θάνου απέστειλε στον Πρόεδρο του Συμβουλίου Επιθεώρησης του Αρείου Πάγου

 καταγγελίες, που αφορούν τον τρόπο εκλογής στη θέση του προϊσταμένου της Εισαγγελίας του Εφετείου Αθηνών, κ. Ισίδωρου Ντογιάκου, εγκαινιάζοντας έτσι στην ουσία πειθαρχική προκαταρκτική εξέταση σε βάρος του. Από την άλλη πλευρά ο κ. Ντογιάκος με έγγραφό του, που φέρει ημερομηνία 1η Οκτωβρίου 2015, συγκαλεί την Ολομέλεια της Εισαγγελίας Εφετών Αθηνών με θέμα «εξωθεσμική παρέμβαση της Προέδρου του Αρείου Πάγου στο αυτοδιοίκητο της Εισαγγελίας Εφετών Αθηνών». Καταγγέλλει επί της ουσίας την κυρία Θάνου για παρέμβαση στην αυτοδιοίκηση των δικαστηρίων. Παράλληλα ελέγχεται, σύμφωνα με πληροφορίες, και η τότε διευθύνουσα την Εισαγγελία κυρία Γεωργία Τσατάνη.
Σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες, πάντως, παρέμβαση για την υπόθεση έχει κάνει και ο υπουργός Δικαιοσύνης, κ. Νίκος Παρασκευόπουλος, ο οποίος δεν αποκαλύπτει αν αυτή η κίνησή του αφορά πειθαρχική διαδικασία. Η υπόθεση, που ερευνά το Συμβούλιο Επιθεώρησης του Αρείου Πάγου έχει ως εξής:
Στις 20 Νοεμβρίου 2014 η Εισαγγελία Εφετών Αθηνών, μετά από λίγους μόλις μήνες, εξέλεξε δεύτερο προϊστάμενο (ο πρώτος ήταν ο κ. Π. Καραγιάννης), τον κ. Ισίδωρο Ντογιάκο.
 
Σύμφωνα με τις καταγγελίες, προκειμένου να έχει δικαίωμα εκλογιμότητας ο σημερινός προϊστάμενος είχε συνυπολογιστεί στον κατάλογο των εισαγγελέων ο κ. Δημήτρης Ασπρογέρακας, ενώ δεν υπήρχε το σχετικό δικαίωμα, αφού την ημέρα των εκλογών δεν είχε συνυπολογιστεί το προεδρικό Διάταγμα προαγωγής του. Μετά τα σχετικά δημοσιεύματα, όπως έχει γράψει Το Βήμα, άρχισε να ερευνάται το θέμα και στις 20 Αυγούστου 2015 και πριν γίνει πρωθυπουργός η κ. Θάνου έστειλε έγγραφο στον υπουργό Δικαιοσύνης αναφέροντας επί λέξει: «Επρεπε να περιληφθεί στον κατάλογο και ο Παναgιώτης Καραγιάννης δεδομένου ότι, όπως προκύπτει από τα στοιχεία της γραμματείας του Αρείου Πάγου, είχε προαχθεί σε αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, αλλά εκτελούσε τα καθήκοντά του ως εισαγγελέας Εφετών!
 
Επιπλέον» εξηγεί η κυρία Θάνου «κατά τρόπο εσφαλμένο συμπεριελήφθη στον κατάλογο ο κ. Ασπρογέρακας παρότι κατά την ημερομηνία διεξαγωγής των εκλογών δεν είχε τυπικά προαχθεί». Κατηγορεί η Πρόεδρος του Αρείου Πάγου τον κ. Ντογιάκο, ο οποίος «ως μόνος ωφελούμενος αποσιώπησε την αλήθεια και υπέβαλε υποψηφιότητα» αλλά και την εισαγγελέα Τσατάνη, η οποία ενέκρινε τις ενέργειες αυτές...

Με το έγγραφό της η πρόεδρος θέτει εν αμφιβόλω αν ο κ. Ντογιάκος είχε δικαίωμα εκλογής, αφού στις εκλογές του Νοεμβρίου 2014 δικαίωμα υποψηφιότητας είχε το μισό της δύναμης των εισαγγελέων και εκείνος δεν θα βρισκόταν εκεί, αν δεν είχε συνυπολογιστεί και ο κ. Ασπρογέρακας.
Η αντίδραση Ντογιάκου έχει ενοχλήσει έντονα τον Άρειο Πάγο, αφού εμφανίζεται να «κρύβεται» πίσω από τους συναδέλφους του επικαλούμενος παρέμβαση της Προέδρου Θάνου.
 
Παρασκήνιο, πάντως, υπάρχει και πίσω από την παραίτηση του προϊσταμένου Καραγιάννη, τον οποίον διαδέχθηκε ο κ. Ντογιάκος, και ο οποίος προήχθη σε αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, αφού είχε εκλεγεί. Για πρώτη φορά - λένε - δεν ολοκληρώνει τη θητεία του εκλεγείς προϊστάμενος. Ιδιαίτερη αίσθηση δημιούργησε και η παραίτηση του κ. Καραγιάννη από τη θέση του προϊσταμένου για να κριθεί για τη θέση του αντεισαγγελέα αλλά και του δικαιώματός του να ζητήσει την ανάκληση της παραίτησής του και να συνεχίσει τη θητεία του ως προϊστάμενος...
 
tovima.gr


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια