Απέκλεισαν την ΕΛ.ΑΣ από ευρωπαϊκή συνάντηση για το προσφυγικό

Τεράστιο ζήτημα εγείρουν οι πληροφορίες της Ένωσης Θεσσαλονίκης, σύμφωνα με τις οποίες δεν εκλήθει εκπρόσωπος της χώρας μας σε έκτακτη συνάντηση των Αστυνομιών όλων των
κρατών-μελών της ΕυρωπαϊκήςΈνωσης, που θα γίνει αύριο Πέμπτη στο Βερολίνο και διοργανώνεται από την Ομοσπονδιακή Γερμανική Αστυνομία. Σημειώνεται ότι η έκτακτη συνάντηση θα έχει ως αντικείμενο συζήτησης τις μεταναστευτικές-προσφυγικές ροές και την αντιμετώπισή τους, ένα θέμα στο οποίο η χώρα μας παίζει τεράστιο ρόλο.
Με επιστολή τους τα μέλη της Ένωσης προς την ΠΟΑΣΥ και τον πρόεδρό της, Γρηγόρη Γερακαράκο, ζητούν να μάθουν εάν αληθεύουν οι πληροφορίες, ενώ προτείνουν να δημοσιοποιηθεί το θέμα κατά τη συνάντηση τής Εurocop την ερχόμενη Δευτέρα, όπου και θα είναι παρόντες εκπρόσωποι του τύπου από όλη την Ευρώπη.
Διαβάστε την επιστολή:
Κύριε Πρόεδρε,

Σύμφωνα με πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας, η Ομοσπονδιακή Αστυνομία της Γερμανίας  κάλεσε σε έκτακτη συνάντηση την Πέμπτη 8 Οκτωβρίου στο Βερολίνο, τους εκπροσώπους όλων των Αστυνομιών των κρατών - μελών της Ε.Ε. πλην της Ελλάδας.
Αν όντως, η συνάντηση έχει ως κεντρικό άξονα των συζητήσεων το μεταναστευτικό ζήτημα, την διαχείριση των προσφύγων και των παράτυπων μεταναστών, ο αποκλεισμός της Ελληνικής Αστυνομίας είναι αν μη τι άλλο προκλητικός.
Αυτή η κίνηση των γερμανικών αρχών πρέπει να ερευνηθεί περαιτέρω και σε βάθος γιατί προκαλεί πολλά ερωτηματικά, όχι μόνο για τη θέση της χώρας μας στην ευρωζώνη αλλά και για τον υποτελή ρόλο των Ελλήνων Αστυνομικών στο πανευρωπαϊκό πρόβλημα των μεταναστευτικών ροών.
Δεδομένης της καίριας γεωπολιτικής και γεωστρατηγικής θέσης της Ελλάδας στον χάρτη, η μη συμμετοχή μας σε επιχειρησιακούς σχεδιασμούς συνιστά υποβάθμιση τόσο της Ελληνικής Αστυνομίας όσο και της χώρας μας εν γένει.
Το συνδικαλιστικό κίνημα οφείλει να προστατεύσει με κάθε τρόπο όλους τους συναδέλφους, οι οποίοι καθημερινά αγωνίζονται για την εξασφάλιση των ισορροπιών στα σημεία εισόδου-εξόδου προσφύγων. Καμία απόφαση που μας αφορά δεν πρέπει να ληφθεί χωρίς τη συμμετοχή μας και να μας κοινοποιηθεί εκ των υστέρων ως τετελεσμένη.

Κύριε Πρόεδρε,

Ενόψει της ευρείας σύσκεψης στην Κω, την Δευτέρα, 12 Οκτωβρίου, όπου θα συμμετάσχει κλιμάκιο της EuroCop, με επικεφαλής την Πρόεδρό της κα Αnna Nellberg, και ευρωπαίοι δημοσιογράφοι, θεωρούμε κρίσιμο να αναδειχθεί μεταξύ άλλων και ο αποκλεισμός της Ελληνικής Αστυνομίας από τα κέντρα λήψεως αποφάσεων. Τέλος, πρέπει να διαμηνυθεί προς πάσα κατεύθυνση η θέση της Ομοσπονδίας μας γι’ αυτό το τόσο σημαντικό ζήτημα.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                          Ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
ΠΑΔΙΩΤΗΣ Δημήτρης               ΚΑΛΕΥΡΑΣ Αλέξανδρος