Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Ενταση στο συμβούλιο της ΕΥΔΑΠ

Στα 28 εκατομμύρια ευρώ ανέρχονται οι οφειλές των δήμων προς την ΕΥΔΑΠ από ανεξόφλητους λογαριασμούς νερού. Το 39% του ποσού έχει ενταχθεί σε διαδικασία ρύθμισης, με στόχο τη
σταδιακή του αποπληρωμή. Ενδιαφέρον είναι ότι από τα υπόλοιπα 17,2 εκατ. ευρώ, που δεν έχουν ρυθμιστεί, τα 10 εκατ. ευρώ είναι χρέη μόλις 3 δήμων. Η ΕΥΔΑΠ υποστηρίζει ότι οι μεγαλύτερες αρρύθμιστες οφειλές δεν προέρχονται από δήμους που πρόσκεινται στον ΣΥΡΙΖΑ, ωστόσο αρνείται να δώσει στη δημοσιότητα συγκεκριμένα στοιχεία. Το γεγονός αυτό ήταν η αιτία να προκληθεί ένταση σε πρόσφατο διοικητικό συμβούλιο, με τη ΔΑΚΕ ΕΥΔΑΠ να κατηγορεί τη νέα ηγεσία της εταιρείας ότι τους καλύπτει.

Σύμφωνα με στοιχεία της ΕΥΔΑΠ, το σύνολο των οφειλών των δήμων στην εταιρεία στις 31.8.15 ήταν 28 εκατομμύρια ευρώ, εκ των οποίων είχαν «ρυθμιστεί» (αποπληρωμή με δόσεις) τα 10,8 εκατομμύρια. Από τα υπόλοιπα 17,2 εκατομμύρια, που μένουν εκτός ρυθμίσεων για διάφορες αιτίες, το μεγαλύτερο μέρος (περίπου 10 εκατ. ευρώ) αντιστοιχεί σε 3 δήμους. Η «Κ» απευθύνθηκε στην ΕΥΔΑΠ, ωστόσο η εταιρεία αρνήθηκε να αποκαλύψει ποιοι είναι οι οφειλέτες. «Αυτό που μπορώ μετά βεβαιότητας να πω είναι ότι αυτοί οι 3 δήμοι δεν πρόσκεινται στον ΣΥΡΙΖΑ» λέει στην «Κ» ο πρόεδρος της εταιρείας, Κώστας Παπαδόπουλος.

Ο λόγος που ο κ. Παπαδόπουλος προβαίνει σε αυτή τη διευκρίνιση είναι διότι στο τελευταίο διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας, η ηγεσία της ΕΥΔΑΠ κατηγορήθηκε ότι «καλύπτει» τους προσκείμενους στην κυβέρνηση οφειλέτες δήμους. Την κατηγορία αυτή διατύπωσαν οι εκπρόσωποι της ΔΑΚΕ ΕΥΔΑΠ, οι οποίοι ζήτησαν τον κατάλογο των οφειλετών. Αποτέλεσμα ήταν να προκληθεί ένταση ανάμεσα στους εκπροσώπους της ΔΑΚΕ και στον δήμαρχο Αγίων Αναργύρων, Νίκο Σαράντη, ο οποίος εκπροσωπεί τους δήμους στο δ.σ. της ΕΥΔΑΠ.

Ποιοι είναι λοιπόν οι τρεις μεγαλύτεροι οφειλέτες της ΕΥΔΑΠ; Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», πρόκειται για δήμους οι οποίοι αγοράζουν νερό από την εταιρεία, αλλά το διοχετεύουν στους καταναλωτές με δημοτικό δίκτυο ύδρευσης. Ο μεγαλύτερος οφειλέτης φέρεται να είναι ο δήμος Μεγάρων, ενώ ακολουθεί ο δήμος Σαλαμίνας.

Υπενθυμίζεται ότι οι οφειλές των δήμων είχαν αυξηθεί σημαντικά, εν όψει της κάλυψής τους από το Δημόσιο (τον Οκτώβριο του 2013, στο πλαίσιο της ακυρωθείσας ιδιωτικοποίησης της ΕΥΔΑΠ). Οι οφειλές ήταν τότε 22,7 εκατ. ευρώ, περίπου ένα έτος αργότερα είχαν πέσει ελαφρά στα 22 εκατ. ευρώ. Στις αρχές του 2015 (28.2.15) ανέρχονταν στα 25,8 εκατ. ευρώ και στα τέλη Ιουλίου, όταν ανέλαβε η νέα διοίκηση της ΕΥΔΑΠ, στα 26,4 εκατ. ευρώ (εκ των οποίων τα 6,8 εκατ. ήταν σε καθεστώς ρύθμισης).

Από τον Ιούλιο έως τα τέλη Αυγούστου (που υπάρχουν τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία), οι οφειλές των δήμων αυξήθηκαν κατά 1,6 εκατ. ευρώ, ενώ το ποσοστό των δημοτικών οφειλών που εντάχθηκε σε καθεστώς ρύθμισης ανέβηκε από το 25% στο 39%.



ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια