Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Η μεγάλη ένδεια στην αγορά πληροφορικής το 2015

Το ακριβό δολάριο ανεβάζει τις τιμές και περιορίζει τις δαπάνες για υπηρεσίες και προϊόντα IT σε όλους τους κλάδους της παγκόσμιας οικονομίας
Σχεδόν όλοι οι κλάδοι της παγκόσμιας οικονομίας θα υποχρεωθούν να μειώσουν τις δαπάνες για υπηρεσίες και προϊόντα πληροφορικής (ΙΤ) το 2015 ως απόρροια της ανόδου του δολαρίου - σε σχέση κυρίως με το ευρώ, το γεν και το ρούβλι - που έφερε αυξήσεις στις τιμές αλλά και της μειωμένης ζήτησης σε αγορές όπως της Ρωσίας, της Βραζιλίας και της Κίνας.

Μειωμένες κατά 3,5% οι δαπάνες

Σύμφωνα με έρευνα της Gartner, οι δαπάνες για το ΙΤ αναμένεται να κινηθούν, διεθνώς, στα επίπεδα των 2,69 τρισ. δολαρίων το 2015, μειωμένες κατά 3,5% σε σχέση με έναν χρόνο νωρίτερα. Οι ερευνητές της Gartner εκτιμούν ότι συναλλαγματικές ισοτιμίες θα επηρεάσουν τις επενδύσεις όλων των κλάδων της οικονομικής δραστηριότητας για την πληροφορική.

Στην περίπτωση των τραπεζών, οι σχετικές δαπάνες θα είναι εφέτος μειωμένες κατά 2,4%, στις επικοινωνίες και στα ΜΜΕ η πτώση θα είναι της τάξεως του 3,6%, στην Εκπαίδευση αναμένεται μείωση κατά 2,5%, ενώ οι αντίστοιχες δαπάνες δημοσίων οργανισμών θα περιοριστούν το 2015 κατά 5%. Οπως προκύπτει από τα ίδια στοιχεία, οι δαπάνες για ΙΤ στον κλάδο της υγείας θα είναι μειωμένες κατά 2,7%, στις ασφάλειες κατά 2,8%, στις κατασκευές κατά 4,5%, στο λιανεμπόριο κατά 1,5% και στις μεταφορές κατά 3,1%.

Παρά την καθοδική πορεία, πάντως, το λιανεμπόριο, οι τράπεζες και οι ασφαλιστικές, καθώς και ο τομέας της υγείας θα πρωτοστατήσουν, πραγματοποιώντας τις υψηλότερες δαπάνες για ΙΤ κατά το τρέχον έτος.

Οι κλάδοι που αντέχουν

Oι τεχνολογίες που βοηθούν στην καλύτερη κατανόηση των αναγκών του καταναλωτή και η ενίσχυση της δέσμευσης του πελάτη σε ένα brand, μέσα από μια πολυκαναλική εμπειρία αγορών, αποτελούν τομείς υψηλής προτεραιότητας, όσον αφορά την ατζέντα των επιχειρήσεων του λιανεμπορίου για το ΙΤ. Οσον αφορά τις αγορές εντός καταστήματος, οι προκλήσεις εντοπίζονται, κυρίως, στα διάφορα ηλεκτρονικά συστήματα πληρωμών, αλλά και στις επενδύσεις σε μηχανήματα αποδοχής καρτών (POS).

 Αν και οι επενδύσεις του τραπεζικού τομέα και των ασφαλιστικών εταιρειών στην πληροφορική θα μειωθούν κατά την τρέχουσα χρήση κατά 2,5%, η Gartner εκτιμά ότι οι τράπεζες θα διπλασιάσουν τους προϋπολογισμούς τους για το ΙΤ έως το 2019, σε μια προσπάθεια να διακρατήσουν την πελατεία τους, να βελτιώσουν την εμπειρία εξυπηρέτησης του καταναλωτή και να μειώσουν τα λειτουργικά κόστη. Η κυβερνοασφάλεια παραμένει μια περιοχή εστίασης για τη λιανική τραπεζική, ενώ ένας αναδυόμενος τομέας ενδιαφέροντος είναι η έξυπνη τεχνολογία των μηχανών,
συμπεριλαμβανομένης της τεχνητής νοημοσύνης, της ρομποτικής και της αυτοματοποίησης των διαδικασιών.

Οι δαπάνες για την πληροφορική εκτιμάται ότι θα υποχωρήσουν κατά το τρέχον έτος στον τομέα της υγείας και της περίθαλψης, με το σχετικό ποσοστό της πτώσης να εκτιμάται, για το 2015, στο 2,7%. Η μεγαλύτερη αγορά για την πληροφορική στον τομέα της υγείας θα είναι αυτή των ΗΠΑ, η οποία αντιπροσωπεύει για την τρέχουσα χρήση το 40% των συνολικών δαπανών για ΙΤ στoν χώρο της υγείας. Μεγάλη κινητικότητα αναμένεται να εμφανίσει ο τομέας και στην περιοχή της Ευρώπης, της Ασίας και της Νότιας Αφρικής.
 
 
του Βασίλη Κώτση
ΒΗΜΑ
.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια