Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

ΥΠΟΒΡΥΧΙΑ: Ο Βαγγέλης, ο Πάνος και ο "Τσετσένος"! Τι είχε κατατεθεί σε επιτροπή της Βουλής

Με τόσα δισεκατομμύρια που έχουμε όλοι μας πληρώσει για όπλα που αγοράσαμε υπογράφωντας κακές συμβάσεις ,έχουμε χάσει το λογαριασμό. Η μετωπική σύγκρουση Μεϊμαράκη-Καμμένου για
το θέμα της πληρωμής περίπου 105 εκατομμυρίων ευρώ για τον εκυγχρονισμο των υποβρυχίων 209, “άναψε τα αίματα” στη προεκλογική περίοδο που διανύουμε.

Ο Μεϊμαράκης επιμένει ότι η πληρωμή προς τους Γερμανούς το καλοκαίρι του 2009 δεν έχει κανένα απολύτως θέμα νομιμότητας. Από την άλλη ο Καμμένος επιμένει ότι πρέπει να ερευνηθεί γιατί πληρώθηκαν τα χρήματα αφού οι Γεμανοί είχαν ήδη “μείνει πίσω” δύο ολόκληρα χρόνια στην ολοκλήρωση του έργου.

Κι όμως αυτή η υπόθεση έχει αναλυτικά συζητηθεί εντός Βουλής. Το 2011 ο Ευάγγελος Βασιλάκος διευθυντής Εξοπλισμών επί Μεϊμαράκη και Βενιζέλου κατέθετε στην επιτροπή ,σύμφωνα με τα δημοσιεύματα εκείνων των ημερων:

“Ο κ. Βασιλάκος, ο οποίος διετέλεσε γγ Εξοπλισμών όταν Υπουργοί ήταν οι κ.κ. Βενιζέλος και Μειμαράκης, παρέθεσε συγκεκριμένα στοιχεία στην επιτροπή επιχειρώντας να τεκμηριώσει την εμπλοκή των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ. Ειδικότερα, καταλόγισε στο ΠΑΣΟΚ ευθύνες για τις «απαράδεκτες συμβατικές προβλέψεις, την υπερτιμολόγηση και την κακή εκτέλεση των συμβάσεων». Για τους Υπουργούς Άμυνας της ΝΔ είπε ότι «ευθύνονται για την καταβολή των πληρωμών, ενώ οι συμβάσεις εκτελούνταν πλημμελώς ή καθόλου». Ωστόσο, ο κ. Βασιλάκος διευκρίνισε ότι δεν είναι σε θέση να κρίνει εάν αυτές οι ενέργειες οφείλονται σε λάθος εκτίμηση ή δόλο, αλλά υπογράμμισε ότι σε κάθε περίπτωση προκάλεσαν βλάβη στο δημόσιο συμφέρον.

Αίσθηση πάντως προκάλεσαν και οι βαρύτατες αιχμές που άφησε ο κ. Βασιλάκος κατά των κ.κ. Καρατζαφέρη και Μειμαράκη για τους οποίους είπε ότι «οι αγοραίες εκφράσεις «μπροστάντζας» και «νονός» χρησιμοποιούνταν από τους εμπόρους όπλων για να περιγράψουν τους δύο αυτούς πολιτικούς».
Για τον κ. Μειμαράκη ο κ. Βασιλάκος στην κατάθεση του στη Βουλή είπε με νόημα : « Κατ’ επανάληψη ο κ. Μειμαράκης διατύπωσε ανακρίβειες για το όλο θέμα των υποβρυχίων, πιθανόν γιατί όταν διεξάγοντας οι διαπραγματεύσεις το 2006-2009 ο ίδιος ήταν απών από τις εξελίξεις αλλά έδειχνε ενδιαφέρον για τις πληρωμές προς την εταιρεία…

… δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στις κυβερνήσεις των δύο μεγάλων κομμάτων. «Οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ ευθύνονται για τις απαράδεκτες συμβάσεις προβλέψεις, την υπερτιμολόγηση και την κακή εκτέλεση των συμβάσεων, και οι πολιτικές ηγεσίες του υπουργείου άμυνας ευθύνονται για την καταβολή πληρωμών ενώ οι συμβάσεις εκτελούνταν πλημμελώς ή καθόλου. Το αν οι ενέργειες αυτές έγιναν από λάθος εκτίμηση ή δόλο είναι ζήτημα προς διερεύνηση και διαλεύκανση από την παρούσα ή όποια άλλη επιτροπή, αλλά σε κάθε περίπτωση οι ενέργειες αυτές προξένησαν βλάβη στο δημόσιο συμφέρον, η οποία μάλιστα θα μπορούσε και πρέπει να ποσοτικοποιηθεί» υπογράμμισε ο πρώην γενικός γραμματέας Εξοπλισμών του Υπουργείου Άμυνα.

Στην δική του τοποθέτηση στην επιτροπή ο Α/ΓΕΝ την περίοδο Μεϊμαράκη Γιώργος Καραμαλίκης είχε πει:

“Ο κ. Βασιλάκος με έγγραφο το οποίο έχω εδώ -διαβάζω επί λέξει- θεωρεί «κομβικό σημείο για την περαιτέρω πρόοδο την ικανοποίηση του αιτήματος του κυρίου αναδόχου για την καταβολή σε αυτόν των μέχρι τότε εκδοθέντων και συμβατικά προβλεπομένων τιμολογίων που αποτελούν εκκρεμείς σε αυτόν οφειλές σύμφωνα με το ακόλουθο χρονοδιάγραμμα». Μας λέει δηλαδή να τους δώσουμε 108 εκατομμύρια μέχρι 20-9-2008 και 52 εκατομμύρια εντός του 2009, γιατί είναι έτοιμος να συμφωνήσει τις επιπρόσθετες εργασίες και τα δύο υποβρύχια. Το ΓΕΝ κατόπιν –το ΓΕΝ δεν έχει λεφτά και αυτό συνεννοήθηκε με το Υπουργείο Οικονομικών- με έγγραφό του απαντά στην ΓΔΑΕΕ ότι έχουν αναληφθεί ενέργειες για άμεση έκδοση ΧΕΠ ύψους 105 εκατομμυρίων, τα έχει έτοιμα μέχρι τις 5 Μαρτίου τα λεφτά αυτά, ενώ τα υπόλοιπα 55 θα τα κάλυπτε από τον προϋπολογισμό 2009”.

•Στις 3 Απριλίου, λοιπόν, του 2009 η ΓΔΑΕΕ, ο αναπληρωτής κ. Γανώσης λέει με έγγραφό του ακριβώς ότι οι ανάδοχοι δηλώνουν ότι δεν έχει υλοποιηθεί η καταβολή του ποσού των 108 εκατομμυρίων ευρώ, που γι αυτούς αποτελεί προϋπόθεση για την αλλαγή του αντικειμένου της σύμβασης ως προς τα υποβρύχια 2 και 3 και σε περίπτωση μη καταβολής του ανωτέρω ποσού άμεσα, δεν αποδέχονται την παρούσα τροποποίηση και παρακαλεί για τις δικές μας ενέργειες...Ο κ. Γανώσης, ο οποίος προφανώς λειτουργούσε κάτω από τον κ. Βασιλάκο, ο οποίος προφανώς λειτουργούσε κάτω από τον κύριο Υπουργό!”

 onalert.gr
.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια